TIETOSIVUT

Näiltä sivuilta löydät arvokasta tietoa mm. miksi aurinkoenergiaa kannattaa hyödyntää!

Aurinkosähkö on kustannustehokasta

Aurinkosähkö laadukkaasti SW Energialta. Aurinko on mainio energianlähde. Auringosta tulevalla säteilyenergialla saadaan tuotettua sähköä varsin vaivattomasti aurinkopaneelien avulla. Tarvitaan vain talouden sähköntarpeeseen sopiva aurinkosähköjärjestelmä. Vastaavasti aurinkokeräimillä auringonsäteily muunnetaan lämmöksi.

Oikein mitoitettu ja asennettu järjestelmä pystyy hyödyntämään säteilyenergiaa tehokkaasti niin käyttöveden kuin huonetilojen lämmitykseen.

Miten aurinkosähkö toimii käytännössä?

Aurinkosähkö hyödyntää auringosta tulevaa säteilyenergiaa. Säteily koostuu hiukkasista, joiden mukana auringon säteilyenergia kulkee. Kun hiukkaset osuvat aurinkokennoihin, ne luovuttavat energiansa kennojen materiaalissa oleville elektroneille, jotka muodostavat sähkövirran aurinkokennojen virtajohtimiin. Rinnan tai sarjaan kytketyt kennot muodostavat aurinkopaneelin, jonka avulla saadaan halutun suuruinen jännite ja virta.

Aurinkosähkö on kannattava investointi - säästä kustannuksissa ja lisää viihtyisyyttä

Oikein mitoitettu, kytketty ja käytetty aurinkoenergiajärjestelmä maksaa itsensä takaisin vuosien aikana. Samalla lämmitykseen kuluvat kustannukset tulevat yhä vähemmän riippuvaisiksi ostetun energian hintakehityksestä.
Aurinkoenergia on myös matkustelijan ja mökkeilijän viisas valinta, sillä aurinko mahdollistaa energian, joka ulottuu sähköverkon ulkopuolellekin! Näin viihtyisyys paranee ja mökilläkin asuu mukavammin sen sijainnista riippumatta. Meiltä saat laadukkaat aurinkoenergiajärjestelmät, jotka sopivat eri tarkoituksiin niin mökille, matkustamiseen, veneisiin kuin asuntovaunuihinkin.

Lue lisätietoja aurinkosähköjärjestelmistä, tutustu tuotteisiimme ja tilaa räätälöidyt ratkaisut juuri sinun tarpeisiisi!
Ota meihin yhteyttä kaikissa aurinkosähköön liittyvissä kysymyksissä, autamme mielellämme.

Aurinkosähkö - swextra.fi


MPPT-säädin?

MPPT (Maximum Power Point Tracking) säätimen avulla tehostat aurinkopaneeleiden latausta ja samalla helpotat asennusta. MPPT-toiminnon avulla voit siirtää paneelin tuottaman latausvirran korkeammalla jännitteellä ja siten pienennät kaapelivastusta.
Kytkemällä paneelit sarjaan nostat jännitettä ilman että ampeerimäärä kasvaa. MPPT-säädin muuttaa jännitteen vastaamaan akkujen jännitettä ilman merkittävää tehohäviöä. Säätimessä on ilmoitettu korkein syöttöjännite sekä korkein ampeerimäärä. Muista, että säädin on mitoitettava säätimestä lähtevän virtamäärän mukaan. Vaikka sisään tuleva virtamäärä on alhainen, säädin muuttaa jännitteen akkuihin sopivaksi. Kun jännite laskee, ampeerimäärä nousee. Huomioi kuitenkin, että latauksen jännite on korkeampi kuin nimellisjännite. Tarkasta paneelista jännite ja mitoita sisään tuleva paneelimäärä sen mukaan. (MPPT-säätimet löydät tästä linkistä)
Esimerkki: 3 x 140 W paneeli sarjaan kytkettynä = syöttö 3 x 21,5 V (64,5 V) 7,58 A, säätimen jälkeen jännite 12 V akustoon 3 x 7,58 A = 22,74 A. Tarvitaan siis MPPT säädin jonka syöttöjännite on vähintään 64,5 V ja ampeerimäärä on vähintään 23 A.

Kuvan esimerkki: 3 x 100 W paneeli sarjaan kytkettynä = syöttö 3 x 12 V (36 V) 5 A, säätimen jälkeen jännite 12 V akustoon 3 x 5 A = 15 A. Tarvitaan siis MPPT säädin jonka syöttöjännite on vähintään 36 V ja ampeerimäärä on vähintään 15 A.

Yksinkertaistettuna kuvana:


Aurinkopaneelijärjestelmän akut

Aurinkopaneelijärjestelmän tärkein osa-alue on akusto. Sen suunnitteluun kannattaa sijoittaa aikaa ja ajatusta. Muista, että akusto on se yksikkö, joka varastoi virran ja siten sen toimivuus on se tekijä, joka määrittelee paneelijärjestelmän toimivuuden.
Huomioi sekä käytettävä kapasiteetti ja siten akkujen koko ja määrä, sekä akkujen tyyppi.

Mieti mikä on akkujen käyttötarkoitus, sijoituspaikka, tyypillinen mökin käyttötapa/-aste sekä tulevaisuuden suunnitelmat paneelijärjestelmän osalta. Akusto on pitkäikäinen hankinta, joka tulisi jo alkuvaiheessa mitoittaa siten että sen koko riittää myös muutaman vuoden päähän. Akustoa ei tulisi lisätä enää vuoden käytön jälkeen vaan mikäli akkupankki on osoittautunut liian pieneksi, tulee se vaihtaa isompaan. Toimiva, oikein mitoitettu laadukas akkupankki kestää monia vuosia. Jos käyttö on esimerkiksi ison invertterin ansiosta akustolle kuormittavaa, kannattaa harkita Victron OPzS putkilevyakkuja joiden kuormituskapasiteetti on huomattavasti AGM-akkuja parempi. Akkujen sarjaankytkentä on kapasiteetin kasvaessa järkevää rinnankytkentään verrattuna.

Akkujen elinikä lasketaan sykleissä. Sykli kuvaa akun kulutusta ja latausta uudelleen täyteen. Mitä ”syvempi” sykli on, sitä enemmän akku rasittuu. Kun vertaamme perinteistä avointa akkutekniikkaa nykyaikaisiin huoltovapaisiin akkuihin, on ero merkittävä. Tärkeää on kuitenkin varmistua, että akusto täyttyy säännöllisesti täyteen. AGM akusto tulisi mitoittaa siten, että normaalin mökkikäynnin aikana sen nimelliskapasiteetista käytetään maksimissaan noin 40 %. Akun elinikään vaikuttaa moni muukin tekijä, kuten ympäröivä lämpötila, huolto (ei AGM) sekä ajan mukana tapahtuva sulfatoituminen. AGM akkuja ei saa säilyttää pitkiä aikoja kuormitettuna ilman latausta eivätkä ne saa olla kovassa kylmyydessä vajaatäyttöisinä. Huolehdi siis, että kuormituksen jälkeen akut saavat aina riittävän latauksen.

Akkujen syklinen kestävyys (40 % kuormitus):

 • Perinteinen hyvälaatuinen Freetime-akku 200–250 lataus/purkukertaa
 • Huoltovapaa SW AGM-akku 700–800 lataus/purkukertaa
 • Victron OPzS putkilevyakku 1500–3500 lataus/ purkukertaa
  (OPzS putkilevyakkuja voidaan kuormittaa huomattavasti syvemmälle kuin muita akkutyyppejä)

HUOMIOI RIITTÄVÄN PAKSUT KAAPELIT!!Akkujen rinnan- ja sarjaankytkentä:

Esimerkki 1, rinnankytkentä

Esimerkissä 1 on kytketty kolme 12 V:n 303 Ah akkua rinnankytkennällä. Akkujen jännite pysyy nimellisjännitteessä 12 V, mutta yhteiskapasiteetti nousee 909 ampeerituntiin. Kytkennässä ota ensimmäisestä akusta + ja viimeisestä -, niin akusto rasittuu tasaisesti. Tee samoin myös latauksen suhteen.

Esimerkki 2, sarjaankytkentä:

Esimerkissä 2 on kaksi 12 V:n 303 Ah akkua kytketty sarjaankytkennällä. Akkujen kapasiteetti on yhä 303 Ah, mutta jännite nousee 24 V:n. Huomioi, että tällä kytkennällä on kulutuslaitteiden myös oltava soveltuvia 24 V:n jännitteelle. Ota ensimmäisestä akusta + ja viimeisestä -, sekä kulutuksen että latauksen osalta.

Akkujen valinnassa huomioitavaa:

 • Akun ympäröivä lämpötila vaikuttaa sen kapasiteettiin.
  Kylmissä olosuhteissa huomioi että 0 asteen lämpötilassa akun kapasiteetti on vain noin 80 % lämpimään akkuun verrattuna.
 • Kapasiteettiin vaikuttaa myös se, kuinka nopeasti akkua puretaan. Perinteisessä aurinkopaneelikäytössä käytämme yleensä 100-120 tunnin purkausaikaa, mutta jos käytät suuria tehoja esim. invertterin kautta, on kapasiteetti merkittävästi pienempi.(Esimerkiksi SW 303 AGM akun kapasiteetti on 120 tunnin mukaan 303 Ah ja 20 tunnin mukaan 250 Ah)
 • Tarpeesi saattaa kasvaa lähitulevaisuudessa. Mökin käyttö usein lisääntyy, kun mukavuus paranee.
  Mitoita siis akusto kestämään tulevaisuuden tarpeita. Akkupankin järkevä ylimitoittaminen lisää sen elinikää.
 • Huolehdi siitä, ettei virta lopu kesken, vaikka pari päivää sataisikin. Akkujen jatkuva syväpurkaminen vaikuttaa suoraan niiden elinikään.

Kysymyksiä ja vastauksia MullToasta

Kapasiteetti

 1. Kuinka usein MullToa tyhjennetään?
  Vastaus: Jatkuvassa käytössä multalaatikko tyhjennetään joka 4. tai 6. viikko. Vapaa-ajan asunnossa tyhjennysväli venyy usein yhteen tai kahteen kertaan mökkikaudessa.
 2. Onko tyhjennetty multa valmista käytettäväksi sellaisenaan?
  Vastaus: Mikäli tyhjennys ajoitetaan kauden alkuun, kevääseen, voidaan multa ottaa kukkapenkissä käyttöön sellaisenaan. Jos multalaatikkoa tyhjennetään kauden aikana, voi olla viisasta jälkikompostoida multa ennen käyttöä.
 3. Miten pieni multalaatikko voi täyttyä niin hitaasti?
  Vastaus: Siinä MullToan hienous piileekin.. Koska nestemäinen jäte haihdutetaan pois ja jäljelle jää vain kiinteä jäte josta kosteus on poistettu, pienenee jätteen määrä 5-10 %:iin alkuperäisestä. Kaikki tämä tapahtuu paikan päällä. Nestemäärän haihdutuskapasiteetti määritellään norjalaisen Jordforsk Ås instituutin tekemän testin mukaan. Yhden henkilön tuottama nestemäärä on 1275 g vuorokautta kohti.

Hajuttomuus

 1. Miten vältän hajut?
  Vastaus: Oikein asennettu MullToa ei haise, riippumatta siitä onko käymälä käytössä vai suljettuna. Oikea asennus on toivotun lopputuloksen suhteen tärkeää.
 2. Voiko hajua muodostua ulkona?
  Vastaus: Hajuja voi toki muodostua, mutta tuuletusputki asennetaan reilusti talon harjan yläpuolelle jotta saadaan aikaan hormi-ilmiö. Ilman poistuminen tapahtuu siis korkealla, ja normaalissa säässä hajut eivät tunnu maan tasalla lainkaan.

Asennus

 1. Mikä on tärkeintä asennuksen suhteen?
  Vastaus: Tärkeää on noudattaa ohjeita tarkkaan, koska asennus määrittelee laitteen toimivuuden. Huonetilassa, jossa käymälä sijaitsee, pitää käytön aikana olla vähintään 18 astetta lämmitä. Tuuletusputken asennus on myös tärkeää, nesteen poistumisen tapahtumiseksi. Putki on asennettava riittävän korkeaksi ja on vältettävä liikojen mutkien muodostumista. Jos mennään vintin läpi samaten kuin katon ulkopuolella, on putki eristettävä ilmalukon välttämiseksi.
 2. Miksi käymälä sammutetaan, jos poistutaan mökiltä pidemmäksi kuin vuorokauden ajaksi?
  Vastaus: Käymälä sammutetaan, jottei komposti kuivu liikaa. Samalla säästetään energiaa.
 3. Kuinka paljon tarvitsee MullToa ilmaa toimiakseen?
  Vastaus: Ilmanvaihdon toimiakseen oikein, tarvitsee MullToa korvausilmaa noin 20-25 kuutiota tunnissa. Varmista siis riittävä korvausilma käymälätilaan venttiilin avulla.
 4. Voinko käyttää suihkua samassa tilassa?
  Vastaus: Ilman muuta. Älä kuitenkaan asenna tilaan poistoilmaventtiiliä, anna MullToan hoitaa kostean ilman poistuminen.
 5. Asennetaanko poistoilmaputki seinän vai katon läpi?
  Vastaus: Niin kauan kuin asennusohjeita noudatetaan, voi poistoputki olla asennettu joko seinän tai katon läpi.

Ylläpito

 1. Pitääkö WC-paperin olla jotain erikoislaatua?
  Vastaus: Voit käyttää sitä paperia johon olet tottunut.
 2. Voiko MullToa jäädä pakkaseen?
  Vastaus: Kun mökki jätetään talviteloille, voidaan MullToa jättää pakkaseen.

Muuta tärkeää

 1. Täyttääkö MullToa kunnalliset jätevesivaatimukset?
  Vastaus: Kyllä täyttää käymälän osalta. MullToa on hyväksyttävä tapa käsitellä käymäläjätettä vapaa-ajan asunnoissa.
 2. Voinko asentaa MullToa-käymälän itse?
  Vastaus: Kyllä voit. Jos käymälätilassa on olemassa maadoitettu pistoke, kytket vain MullToa käymälän siihen. Tuuletuksen osalta, noudata asennusohjeita.